יום שני, 10 בינואר 2011

ניחוחות ביין וגלגל הטעמים


בכדי לבחון יין. אנו משתמשים בחוש הריח .ויש ניחוחות ידועים ליין. במאמר זה נסקור את גלגל הריחות הידועים . ובנוסף נזכיר את המושגים הקשורים לריח היין.
גלגל ריחות היין מחולק למחלקות .ריח פירות- פרי הדר- אשכולית או לימון.בדרך כלל ביינות לבנים. 

גרגרים-אוכמניות-פטל-תות-שדה.יינות אדומים. 

פרי נשיר-דובדבן- משמש-אפרסק-תפוח.יינות אדומים. 

פרי טרופי-אננס-מלון-בננה.יינות לבנים. 

פרי יבש-ריבת תות שדה-צימוקים-שזיף מיובש-תאנה.יינות אדומים. 

המחלקה השנייה- ירק. 

גבעולי פרחים-דשא קצוץ-פלפלירוק-אקליפטוס-מנטה.יינות לבנים. 

ירק מבושל-שעועית ירוקה- אספרגוס-זית ירוק-זית שחור-ארטישוק.יינות לבנים. 

ירק יבש-קש-תה-או טבק.יינות לבנים. 

מחלקה שלישית-אגוזים-אגוז מלך-שקד . יינות אדומים. 

מחלקה רביעית-קרמל-דבש סוכריות חמאה-שוקולד-דיבשה.יינות אדומים. 

מחלקה חמישית-תבלינים-אניס-פלפל שחור-ציפורן.יינות אדומים. 

עץ-שרוף -קפה -קלוי או חרוך-מעושן.יינות אדומים מיושנים. 

פרחים- וורדים-סיגליות-פריחת תפוז-גרניום.ינותאדומים ולבנים. 

עד לרגע זה סקרנו ריחות חיוביים של יינות .ועכשיו אני אסקור ריחות.אשר מסמנות לנו. כי יש בדרך כלל בעייה עם היין .כאשר ריחות אילו מורגשים. 

כימי-שמן אדמה -סולר-נפט-פלסטיק--זפת. 

גפרית-צמר רטוב-כרוב מבושל-גפרור שרוף-גפרית דו חמצנית -שום-גומי-ביצה מסריחה. 

גיר-קרטון רטוב-נייר סינון. 

אחר- סבון-דג-ריח אלכוהל גבוה. 

אדמה-טחב -עובש-פטרייה-מאובק. 

מיקרוביולוגי-ריחות שמרים-חומצת חלב-חומצת חמאה-זיעה-כרוב חמוץ-שמיכת סוס .הכוונה לשמיכה אשר נמצאת מתחת לאוכף .והיא בעלת ריח מאוד לא נעים. 

לאחר סקירת גלגל הריחות ביין אני אסקור מספר מושגים הקשורים לריחות של יינות אשר מעידות היין לא מיועד לשתייה. 

חומץ -כאשר אנו מריחים חומץ זה מעיד על יין מקולקל .וחסר תקנה יין אשר ריח חומץ נודף ממנו בטעימה חשים מעין עוקץ בחיך. ורצוי להתרחק מיין כזה. 

יין חרוך- מושג זה מכוון בעיקר ליינות אדומים יינות שענביהם הבשילו בעונה חמה ביותר. או שהיינות הותססו בטמפרטורת גבוהות ולכן ליינות יש ריח חרוך. 

יין מדירה -ריח וטעם כבדים והיין טפל.מדובר ביינות שהתיישנו יתר על המידה והם מחומצנים ביותר מושג זה נובע מהתכונות המיוחדות של יינות מדירה העוברים תהליך חימום באחד משלבי היצור. 

יין מחומצן-מושג זה מתייחס לכל מאפייני היין גוון .ריח וטעם. 

ליין מחומצן ריח של קש ישן .צבע נוטה לחום שטוח ןטפל. יין מתחמצן בהחשפו לאויר ולאור בשלבי ייצורו או איחסונו.או כתוצאה משימוש בפקקים 

פגומים.אחסון בקבוקי יין פקוקים בפקק שעם ובעמידה. ובטמפרטורה גבוהה. יכול לזרז בצורה משמעותית ביותר את חימצונו של היין .לכן מומלץ לאחסן יינות במצב אופקי בשכיבה.ובמקומות חשוכים וקרירים. 

 david bitton

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה