יום שלישי, 25 בינואר 2011

קצת על ויסקי- גם סקוטי וגם על ויסקי מאלט מפורסמים וטובים

דיואר'ס כללי 1846 – ג'ון דיואר, חוואי במקור, פותח עסק לממכר יינות ואלכוהול בפרת', ומתנסה בערבוב ויישון סוגי וויסקי שונים.1880 – ג'ון דיואר נפטר, ובניו ג'ון אלכסנדר וטומי ממשיכים את דרכו.1886 – הוויסקי של משפחת דיואר מקבל את המדליה הראשונה, אחת מני רבות.1898 – ג'ון וטומי פותחים את מזקקת אברפלדי, לימים לב הבלנד של דיואר'ס, הנותן לוויסקי את הטעם הדבשי האופייני לו. מקור המים הוא בפלג הפיטילי אשר מגיע מההיילנדס, אשר משמש כמקור מים למזקקות וויסקי שונות מאות שנים.1899 – המאסטר בלנדר הראשון, איי.ג'יי קמרון מפתח את ה-WHITE LABEL, ואת תהליך החיתון. בתהליך זה, לאחר ערבוב סוגי הוויסקי השונים, הבלנד מוכנס לתקופת יישון נוספת הנקראת "חיתון" ומטרתה למזג בין הטעמים באופן מושלם כך ששום טעם לא יעפיל על רעהו. טומי דיואר היה מהראשונים שזיהו את  הפוטנציאל בפרסום המותג.וויסקי דיואר'ס היה המשקה הראשון שפורסם בראינוע, השיא היה ב-1927 בה הופק עבור דיואר'ס סרט הקולנוע הדוקומנטרי הראשון.

דיואר'ס ווייט לייבל בלנד המורכב מכ-40 סינגל מאלטים וגריין וויסקי."זן נדיר; וויסקי קל שמראה אך ורק רמז קל לעישון, אך עם זאת מלא ומורכב. וויסקי פופולארי ביותר, וראוי לכך" – ג'ים מוריי, תנ"ך הוויסקי השלם 2006. צבע: זהוב וצלול.ארומה: ניחוחות עדינים של אגסים, איזון של דבש ואברש ורמז לעץ אלון.טעם: וניל רך ודבש עם עקבות עשן.גוף: חלק ובינוני.סיומת: בינונית ומעט יבשה, עם נגיעה קלה של עשן.


 דיואר'ס 12 דיואר'ס 12 הוא בלנד המורכב מסינגל מאלטים וגריין וויסקי שגיל הצעיר ביניהם הוא 12 שנה.לאחר הערבוב (BLENDING) הוויסקי מוכנס לתקופת "חיתון", בה ישנה אינטראקציה חיובית בין סוגי הוויסקי השונים בחבית ונוצרת הרמוניה של טעמים כך שטעם כלשהו לא יעפיל על רעהו. צבע: ענברי עמוק ועשיר.ארומה: פירותית ומלאה. ערבוב של צימוקים וענבי סולטאנה, עם רמז קל לאברש סקוטי.טעם: עשיר, פירותי ומלא.גוף: עגול. בינוני עד מלא.סיומת: פירותית, ארוכה ומתמשכת.


 קינג רוברטס מותג זה נמצא בבעלות חברת איאן מקלאוד. בשל היות החברה מקבקבת עצמאית, קניינית וברוקרית בשוק הוויסקי, יש לה גישה נרחבת לסוגי המאלטים השונים המיוצרים ברחבי סקוטלנד, ובבעלותה מספר מזקקות כ-גלנגויין ואייל אוף סקיי, אשר הוויסקי המיוצר בהן משמש כמרכיב בתוך הבלנד הסופי. 


 לפרוייג 10 מזקקת לפרוייג נוסדה בשנת 1815 ע"י דונלד ואלק ג'ונסטון. שם המזקקה לקוח מגאלית עתיקה ופירושו "החלל היפהפה ליד המפרץ הרחב". זהו וויסקי המייצג את האי איילה: עשיר בטעם, גוף מלא, יוד, כבול ואצות ים.בשל אופיו הדומיננטי, נאמר על לפרוייג "או שתאהב אותו, או שתשנא אותו".אופי הוויסקי נובע ממקור מים על נהר הקילברייד,  ביצות כבול מגלנמצ'רי, דודי זיקוק נמוכים, וייבוש המאלט על רצפת ההלתתה אשר נעשה ידנית ונמשך כשבעה ימים.הפריצה הבינ"ל של לפרוייג התקיימה דווקא בזמן חוק היובש בארה"ב, שם, משום טעמו המדיצינלי נמכר המשקה כ"תזקיק תרופתי" במרשם רופא. אכן,  "מי חיים"! צבע:      זהוב עמוק.ארומה:   מעושנת, פנולית, מדיצינלית מלווה בעשבי ים.גוף:      עגול, שמנוני  ומלא.טעם:     מתיקות מפתיעה, רמזים של מלח ושכבות כבול.סיומת:    ממושכת, יבשה ויודית.


  סמוקהד – איילה, סינגל מאלט סמוקהד הוא סינגל מאלט מעושן מאוד מהאי איילה.רכבת הרים של כבול עשן ותבלינים עם מתיקות מעודכנת.וויסקי עשיר בטעמי אצות ים וכבול. טרי, פירותי, עם רמזים לדובדבן, יוד, טופי, עשן ומלח ים.לא לבעלי לב חלש!
עיצוב אריזה זוכה פרסים, מודרני ובולט לעין.
 ארומה:   כבול ועשן כבד, בשילוב עושר מלוח ומתובל של לימון, ג'ינג'ר וריבת שזיפים.גוף:       מכה בחיך בעוצמה בטעמי קקאו, כבול ומתיקות דבשית, ואז מתפוצץ בתיבול פלפל וכבול אדמתי. טעם:      מתפשט בכל חלל הפה עם מתיקות מעודנת.סיומת: תבלינים, כבול ומנדרינות. לאחר מכן יובש וחזרה עוצמתית של עשן הכבול.



 גלנגויין – היילנד – סינגל מאלט מזקקת גלנגויין נוסדה ב-1883.פירוש השם הוא "עמק האווזים".שלא כוויסקים סקוטים אחרים, בגלנגויין לא משתמשים כלל בכבול, כך שטעם הוויסקי "נקי" יותר.במגוון המזקקה ניתן למצוא גלנגויין 10, 12, 17, 21 ו-28, כמו גם ביקבוקים מיוחדים ונדירים.המזקקה ממוקמת ליד לוך לומונד, לצפון גלסגו, ותכולת האלכוהול שבא עומדת על כמיליון ליטרים. צבע:      צהוב זהוב, בהיר וצלול.ארומה:   מתוקה עם ניחוחות טופי ופופקורן. מעט אגוזים עם תפוחים ירוקים טריים.גוף:       מלא ומחמם. טעם ראשוני של תפוחים ירוקים ודשא עם רמזים של ליקריש מתוק.טעם:     לאחר הוספת מים, הוויסקי נהיה מעט מתוק עם טעמי שקדים ושמן פשתן.סיומת:   מתוקה ומעודנת עם טעמי לתת. 


 קנדיאן קלאב כמו המון מותגי אלכוהול גדולים גם מותג זה נוצר ע"י חנווני.היראם וולקר, בעל חנות ממסצ'וסטס, הקים עסק באונטריו אשר מטרתו הראשונה הייתה ייצור חומץ תפוחים. לאחר שניסיונו כשל הוא החל להתנסות בייצור וויסקי. הוא הפיק את החבית הראשונה ב-1858, והוויסקי הפך להיט בקרב לקוחותיו. היראם ראה כי טוב, והחליט לקנות 2 חוות באונטריו ולהקים מזקקת וויסקי.בזמנו, מזקקי הוויסקי מכרו את תוצרתם בחביות שאינן ממותגות, אך היראם קבע תקדים בכך שהצמיד לכל חבית את שם הוויסקי walker's Club Whisky. המוצר הפך פופולרי והוא הוויסקי הקנדי הראשון ששווק מחוץ לגבולות קנדה. זהו הוויסקי הקנדי היחיד שמעורבב טרם יישונו בחבית אלון לבן (תקופת חיתון).בגרסתו הבסיסית, הוויסקי מיושן 6 שנים – כפול מהמינימום בחוק הוויסקי הקנדי. צבע: ענבריארומה: באטרסקוטש ופרחיםגוף: בינוני.טעם: חלק, פירותי ועשיר.סיומת: מתוקה ועבה, עם עקבות של אגוזים.


 ג'ק דניאל'ס ג'ספר ניוטון "ג'ק" דניאל, נולד בשנת 1850 כצעיר מבין 10 אחים ואחיות.בגיל 7 ג'ק הצעיר החל לעבוד אצל דן קול, כומר לותרני אשר בבעלותו הייתה מזקקת וויסקי על גדות נהר הלוס. במהלך השנים הבאות, ג'ק למד כל מה שיכל לגבי ייצור וויסקי. בחודש ספט', שנת 1863, לאחר לחצים רבים מצד משפחתו והקהילה הנוצרית, דן קול מוכר את המזקקה לג'ק דניאל, בהיותו בן 13 בלבד.ג'ק דניאל'ס, הוויסקי הנמכר ביותר בעולם, יצא לאוויר העולם בשנת 1866. הוא מיוצר במזקקה הרשומה הראשונה בארה"ב, בעיירה קטנה בשם לינצ'בורג, טנסי.ג'ק דניאל'ס מורכב מתירס, שעורה, שיפון ומים נטולי ברזל ממערת גיר השומרת על טמפ' קבועה במהלך כל השנה. התזקיק מועבר לסינון דרך פחם מעץ מייפל במכלים שגובהם 3 מטרים, בתהליך שלוקח כעשרה ימים, ובמהלכו הוויסקי מתרכך ומקבל ארומה וטעם ייחודי.איש יודע מה פשר הספרה שבע. אנחנו בטוחים שלג'ק היתה סיבה טובה.... 



ג'נטלמן   ג'ק
 ויסקי מאלט  גלנגיין
 ויסקי קינג רוברט
ג'ק דניאל סילבר

ג'נטלמן ג'ק לגימה אחת תספיק בשביל להבין כמה מיוחד הג'נטלמן ג'ק.יוצר מהמתכון האישי של מר ג'ק, וויסקי זה הושק לאחר כ-100 שנים מפתיחת המזקקה.למעשה, הדבר שהופך את הג'נטלמן ג'ק לכזה מיוחד, הוא מאוד פשוט.הוויסקי עובר סינון דרך פחם עץ מייפל לפני הכנסתו לחביות, ומספר שנים אח"כ מועבר סינון נוסף, לפני הכנסתו לבקבוק. התהליך הכפול מעדן את הוויסקי ומעניק לו איכויות חדשות וטעם חלק.  
ויסקי דיוראס 12 שנה



אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה