יום שבת, 4 ביוני 2011

ויסקי -מהו ויסקי -איפה הוא מיוצר ומה אצלנו בישראל שותים

 ויסקי הוא משקה אשר  מזוקק מדגנים ולאחר מכן  מיושן בחביות עץ אלון .בעת ייצור הויסקי יש שימוש נרחב מאוד
במים אשר מקורם במעיינות או בנחלים .
לדוגמא כדי ליצור ליטר אחד של ויסקי. יש צורך ב-10-12 ליטר מים נקיים ובעלי איכות גבוהה מאוד.
ויסקי מיוצר בדרך כלל בארצות אשר בהם יש מקורות מים. והרבה מעיינות מים נקיים ומתוקים .אשר הם באיכות משובחת.
מקור השם ויסקי הוא בשפה הגאלית  העתיקה .ובתרגום למעשה הפירוש הוא מי-חיים.
ועד היום יש ויכוח בין הסקוטים. לבין האירים .בנושא מי יצר ראשון את הויסקי .הסקוטים טוענים כי ויסקי נוצר אצלם
כלומר בסקוטלנד משנת 1496. ואילו האירים טוענים כי יש איזכורים כי בשנת 1405 נזירים אירים  יצרו ויסקי .
ומאחר וויכוח זה לא יסתיים לעולם. אין ספק כי הויסקי נוצר באיזור זה  .אבל תורת הזיקוק  מקורה באיזור מסופוטמייה .כלומר
איזור המזרח -התיכון והארצות עירק-אירן-טורקיה .ולמעשה הזיקוק נוצר בגלל הצורך ליצור תרופות .אולם הסיבה הנוספת ועיקרית היא עקיפת האיסור על שתיית יין בדת המוסלמית .והנזירים אשר שהו באיזור חזרו לארצות אירופה לאחר סיום שליחותם. והביאו את השיטה למדינות שלהם בעיקר לסקוטלנד ולאירלנד. ובמקום לזקק יין הם החלו לזקק דגנים .
וזהו למעשה מקור  ויסקי.
 איפה ויסקי מיוצר
ישנם כ- חמש מדינות עיקריות אשר מזוהות עם ייצור ויסקי
סקוטלנד-נחשבת המובילה בתחום ייצור הויסקי משני סוגים עיקרים
1- ויסקי מעורב שהוא-blended scotch whisky
2-ויסקי מאלט יחידני- single malt whisky
 ויסקי סקוטי מחולק למספר קטגוריות שהמשותף לכולם הוא העובדה שכל סוגי הויסקי חייבים לעבור את כל שלבי הייצור בסקוטלנד בלבד ולהתיישן מינימום 3-שנים בחביות עץ אלון .
סקוטלנד מחולקת למספר אזורי ייצור של ויסקי

1-ספייסייד-speyside
נמצא בחלק הצפון מזרחי של סקוטלנד לאורך חופו של הים הצפוני באיזור זה שוכנות יותר ממחצית המזקקות הסינגאל
מאלט שבסקוטלנד אשר בסך הכל יש כ- 90 מזקקות והסינגל מאלט אשר מיוצר באיזור זה הוא מתקתק פירותי ומאוד קלאסי  כדי לקבל תמונה ברורה על המזקקות באיזור מומלץ להיכנס דרך הכתובת הבאה
http://www.dcs.ed.ac.uk
2-היילנד-highland
זהו האיזור ההררי שפרוש ממרכז המדינה ועד לצפונה וסוגי הויסקי המיוצרים באיזור הם עדינים וקלילים יחסית.

3-קאמפבלטאון-campbeltown
איזור זה שנחשב בעבר כבירת הויסקי העולמי כאשר פעלו בו כ-28 מזקקות .אבל כהיום נשארו בו רק כ- 3 מזקקות

4-איילנדס-lslands 
איזור האיים הסובבים את סקוטלנד פרט לאיילה אשר היא איזור מוגדר בפני עצמו או גורה -jura אשר המזקקה אשר נמצאת באי היא למעשה המפרנס היחיד של כ-300 משפחות אשר מתגוררות באי זה או אראן arran או אורקני orkney
 או סקאיskye או מאל mull שהם מזקקות אשר מוגדרות כפרטיות ללא שיוך לאיזור וזאת על אף המיקום שלהם

5-לואולאנד-lowland
חלקה הדרומי של סקוטלנד המתחיל בסופו הדרומי של איזור איילאנד ממש בחצי התחתון של המדינה באיזור זה יש
כ-3 מזקקות המייצרות ויסקי המאופיין בקלילותו

6-איילה-lslay 
האי הדרום מערבי מבין איי סקוטלנד והמפורסם בזכות הכמות הרבה של כבול אשר נמצאת בו הכבול הוא החומר אשר
גורם לעישון של הדגנים ומקנה לויסקי המיוצר באיזור זה טעם דומננטי ביותר וריח חזק של עשן ולעיתים גם מעט טעם של
יוד

אירלנד
הויסקי האירי  מופק משעורה ורובו הוא מסוג  בלנדד  ויסקי האירי עובר שלושה זיקוקים לעומת הויסקי הסקוטי המזוקק
לרוב בזיקוק כפול בלבד
חומר הבעירה לרוב יהיה פחם פשוט ולא כבול עובדות אילו מבדילות את הויסקי האירי בטעמו מן הויסקי הסקוטי
ויוצרות ויסקי עדין יותר ונוח מאוד לשתייה דרך אגב ויסקי אירי חייב להיות מיושן כ-4 שנים בחביות

אמריקה 
הויסקי באמריקה התפתח לקראת המאה ה-18 וזאת בגלל שהתירס היה חומר גלם מאוד זמין וזול בתקופה זאת
והוא נתן את הטון על ייצור הויסקי
הויסקי האמריקני שהוא הבורבון bourbon 
 אשר מורכב ברובו מתירס חייב מינימום כ-51 אחוז תירס והשאר תערובת דגנים סוג נוסף די נפוץ הוא
 ויסקי שיפון rye 
 וכמובן את לשכוח את אחד מסוגים המפורסמים בעולם אשר נותנים לויסקי האמריקני שם שם של כבוד
והוא ויסקי טנסי tennessee whiskey

 קנדה 
הויסקי בקנדה חייב על פי החוק הקנדי לעבור את כל תהליכי הייצור והיישון בקנדה והוא חייב להיות מיושן כ-3 שנים
בחביות אשר גודלם לא עולה על 700 ליטר 
בדרך כלל רוב הויסקי הקנדי הוא ויסקי שיפון כלומר rye whiskey 


 יפן 
יפן היא המדינה הצעירה ביותר מבין יצרניות הויסקי  הויסקי ביפן התחיל להתפתח לקראת שנות החמישים של המאה הקודמת וסיגנון הויסקי המיוצר ביפן מזכיר את הסגנון של ויסקי בלנד סקוטי וכפי שידוע יש מספר סוגי מאלט ויסקי יפני
אשר מאוד מפורסמים בעולם באיכותם ובטעמים הנהדרים שלהם כמו  יאמזקי או יואצי או ניקה אשר זכו במדליות על
טעם ואיכות

מה אנחנו הישראלים אוהבים לשתות
יש לציין כי ב-10 שנים האחרונות חלה תהפוכה גדולה בסגנון הויסקי הנשתה בארץ ולמעשה עד אז
הויסקי בלנד כמו גוני ווקר אדום או גיי אנד בי או יותר יוקרתיים כמו גוני ווקר שחור או שיבס ריגל שלטו
בשוק הויסקי ללא עוררין אבל לאט לאט התחילו להיכנס  סוגי ויסקים כמו בושמיליס או גיימסון האירים והתחילו
לדחוק בסוגי ויסקים כמו גוני ווקר אדום וגיי אנד ביי  וכמובן סוגי המלאט ויסקי כמו גלנפיידיך או גלנמורנגי או מקאלןוכמובן היותר מעושנים כמו לאפרוייג או לגבולין ואין לשכוח את  דהויסקי מטנסי  גק דניאל המפורסם
ויסקי גוני ווקר שחור
ויסקי מאלט גלנפיידיך
ולסיכום אני חייב לציין  הטעם שלנו הולך מתפתח לאיכות בלי פשרה   אז חברים די לדיבורים בואו נלך להרים כוסית לחיים
ויסקי שיבס ריגל
גק דניאל סילבר




גנטלמיין גק


  
  


אין תגובות:

פרסום תגובה