יום שבת, 16 ביולי 2011

יינות מחוזקים- חלק ג- יינות פורט

פורט- port
הענבים מהם מייצרים את יינות הפורט גדלים ב- 3 איזורי  איכות  וממוקמים על המדרונות היורדים לנהר ה-douro בתרגום
נהר הזהב.הזורם בחלקה הצפוני של פורטגל .מספרד עד האוקיינוס האטלנטי.
בשפך הנהר דורו לאוקיינוס האטלנטי ממוקמות 2- ערים חשובות
בגדה הצפונית העיר - פורטו בה מתנהל המסחר בפורט. בגדה הדרומית העיר-vila nova de gaia  בה  מרוכזת כל תעשיית יין הפורט ביקבים הרבים המצויים בה
דוארו סופריור- douro  superrior
האזור המזרחי- באזור זה היקף הכרמים הקטן ביותר והוא סמוך לגבול המזרחי עם ספרד
סימה קורגו-cima corgo
 האיזור המרכזי - זהו האיזור השני בחשיבותו מבחינת היקף הכרמים .אך המשובח ביותר מבחינת איכות הענבים והיין המופק מהם
באיכו  קורגו-baixo corgo
 האיזור המערבי- ממערב לעיר regua-באזור היקף הכרמים הגדול ביותר בכל 3 האזורים גדלים כ-250000 דונם
כרמים
לכל איזור תכונות ייחודיות כתוצאה מתנאי אקלים סוג קרקע עשירה במגנזיום וזרחן וענייה בחנקן וכן כיון המדרונות וגבהם
זני הענבים מהם מייצרים את יינות הפורט
souriga nacional
הזן המשובח ביותר במדרונות עמק הדורו  ליין צבע כהה ארומה חזקה מתיקות גבוהה ויבול נמוך
touriga francesca
זן ענב בעל צבע עמוק וכהה  בעל טנין גבוה ורמת חמיצות גבוהה  רוב כרמי זן ענב זה נטועים מעל גובה של 300 מטר
tinta  barroca
זהו הזן הוותיק ביותר באיזור מצטיין ביבול גבוה בעל צבע עמוק ארומה חזקה ומתיקות גבוהה
tinta cao
זן בעל ניחוח וארומה ראויים לציון ורמת צבע נמוכה
tinta roriz
זן זה מכונה הטמפרנילו הספרדי ענבי זן זה מבשילים  כ- 10 ימים מאוחר יותר מיתר הזנים זן בעל ניחוח פירותי  מהווה מרכיב איכותי בבנית ההרכב הסופי של  רוב יינות הפורט
הכנת יין פורט 
הבציר מתחיל באמצע חודש ספטמבר ונמשך עד חודש נובמבר כאשר רמת המתיקות היא כ- 13 בומה.
בגלל תנאי השטח הקשים והמדרונות .הבציר נעשה אך ורק בצורה ידנית בסלי נצריםאשר לתוכם נבצרים בממוצע כ- 40 -50 קילו.
התסיסה של נוזל הענבים מבוצעת במיכלי נירוסטה יחד עם קליפות הענבים למיצוי הצבע ומרכיבי הארומה
בשלב מסוים של התסיסה שרמת הסוכר הטבעי מגיעה לרמת מתיקות הסופית המבוקשת מוסיפים ליין ברנדי בחוזק של כ-76 אחוז אלכוהול כדי לחזקו לרמת של 16-24 אחוז ופעולה חשובה זאת מפסיקה גם את התסיסה
היין  עובר את מכלול טיפולי היציבות והבהרה ממולא בחביות עץ אלון ממוספרות ונשלח למפעל בוילה נובה דה גאיה עיר מפעלי הפורט החביות מועמסות על גבי ספינות מפרש השטות במורד נהר הדורו ושיטה זו קיימת לגבי חלק מחביות במטרה לשמר את המסורת והפולקלור
כל כורם או יינן בעמק הדורו  קשור למפל ייצור של פורט בוילה נובה דה גאיהואליו נשלחות חביות היין שלו  וזאת כמובן
ללא שם אלא רק לפי מספרים
יין מכל חבית המגיעה למפעל עובר בדיקות כימיות וטעימה על ידי צוות מיקצועי של היקב במטרה לקבוע את ייעודו וכן לקבוע את המחיר אותו יקבל הכורם עבור פרי עמלו
חלוקת קבוצות ביינות הפורט 
יינות הפורט מתחלקים לשלוש קבוצות איכות
1- איכות עליונה- היין הטוב והיקר ביותר המיועד לייצור פורט יוקרתי
2-איכות שנייה- יין באיכות גבוהה אך לא מושלמת היין עובר טיפולים על מנת לשפרו וגורלו נקבע בהמשך
3- יין באיכות שלישית זהו יין באיכות ירודה והוא נשלח לזיקוק הכוהל אשר מתקבל משמש ליצור ברנדי לאחר שהוא מתיישן בחביות עץ אלון ובסופו של דבר הוא משמש לחיזוק הפורט בשנים אחרונות
כל הפעולות הטכניות מבוצעות על ידי היינן וביקבים בוילה נובה דה גאיה מבוצעות תוך פיקוח קפדני ביותר
היין מתיישו כ-3 שנים בחביות עץ אלון ויש סוגי פורט אשר מתיישנים גם 15 -20 שנה
תוך כדי התיישנות מבוצעות מספר שפיות כלומר עירבוב וזאת כדי להרחיק משקעים וכמובן לאוורור של היין 
 הסוגים של גווני הפורט
1-רובי-ruby פורט בעל צבע אדום ארגמני עמוק בדרך כלל פורטים צעירים
2-טאוני-tauny הגוון ענברי טופז שחום בדרך כלל בפורטים אשר התיישנו זמן רב
3-פורט לבן-זהו סוג של  פורטים המהווה רק כ-15 אחוז מכמות הכללית של הפורט המיוצרת בפורטוגלןהם נחשבים לפחות איכותים
פורט סנדמן


מרתף ליישון חביות פורט
מפת איזור נהר הדורו  

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה